maanantai 23. joulukuuta 2024

Matkaani positiiviseksi johtajaksi

Tällä kirjoituksella päätän vuoropuhelun liittyen Johda paremmin opetus- ja kasvatusalalla-opintokokonaisuuteen. Vuoropuhelujen sarjassa olen käsitellyt positiivisen johtamisen eri ulottuvuuksia: humanististä ihmiskäsitystä positiivisen johtamisen perustana, luonteenvahvuuksia johtajana ja positiivisen johtamisen välineenä, tunteiden johtamista, vuorovaikutuksen ja dialogin johtamista, laajaa vahvuusnäkemystä ja siihen liittyviä aktiviteettejä johtamisessa sekä myönteisten käytänteiden edistämistä ja kehittämistä luokkahuoneessa PRIDE-teoriaan pohjautuen. Opintokokonaisuuden alussa asetin itselleni tavoitteen oppia tuntemaan paremmin omia vahvuuksiani johtajana. Se on alkanut omien vahvuuksien tunnistamisesta ja tunnustamalla ne kohdat, joihin minun kannattaa kiinnittää huomiota. Kirjoittamisen ja vuoropuhelun avulla olen tutkinut ja reflektoinut positiivisen johtamisen ulottuvuuksia, jotta tulen tietoisemmaksi omasta ajattelusta ja toiminnasta, jolloin voin niihin myös vaikuttaa. Tätä kirjoitusta lähestyn kuuden T-kirjaimen eli 6xT-mallin avulla. Malli on peräisin positiivisen johtamisen asiantuntija Lea Veivolta, ja mallin avulla tarkastelen positiivisena johtajana kehittymistä. Samalla kirjoitus toimii omana kehittymissuunnitelmanana jatkoa varten. 

Positiivisena johtajana kehittyminen alkaa omien vahvuuksien tunnistamisesta ja tunnustamalla kehittymisen kohdat

Opintokokonaisuuden aikana olen tullut tietoisemmaksi omista vahvuuksistani laajan vahvuusnäkemyksen avulla. Omat vahvuuteni olen koonnut tähän Oma voimakehäni-otsikon alle. Tavoitteeni kehittyä johtajana ja toimia esihenkilön roolissa vaatii edelleen sinnikkyyttä ja rinnalle ratkaisukeskeisyyttä. Olen valmis kohtaamaan haasteita ja etsimään uusia ratkaisuja, mutta tiedostan myös tarpeen huolehtia omasta jaksamisesta matkalla kohti tavoitetta. 

Oma voimakehäni

Kuvakaappaus sivulta www.popplet.com

Positiivisena johtajana minulla on selkeästi mietitty arvopohja, joka on myös eettisesti kestävä. Johtajuuteni pohjautuu ajatukseen, että jokaisessa ihmisessä on potentiaalia kasvaa ja kehittyä. Autan ja tuen ihmistä hänen tavoitteidensa saavuttamisessa. Kuuntelen, arvostan ja otan huomioon ihmisten näkemyksiä. Luokkatilanteessa se on oppilaiden palaute tai mielipide, tiimityössä tiimin jäsenten osallistuminen päätöksentekoon. Tilanteessa, jossa henkilöiden odotukset asian hoitamisesta eivät kohtaa, humanistinen ihmiskäsitys antaa minulle inhimillisen ja rakentavan lähtökohdan konfliktin ratkaisemiseksi. Se korostaa vuorovaikutusta, toisen näkökulman ymmärtämistä ja ratkaisukeskeistä toimintaa. 

Positiivinen johtaja tutkii ja reflektoi omaa ajattelua ja toimintaa yksin ja muiden kanssa, jolloin niihin voi myös vaikuttaa 

Johtamisen näkökulmasta yksi kehittymiseni kohde voisi olla erilaisuuden huomioiminen haastavissa ja stressaavissa tilanteissa. Stressaantuneena oma toimintani voi muuttua suoraviivaisemmaksi ja hyökkäävämmäksi. Tämä on osittain ristiriidassa humanistisen ihmiskäsityksen kanssa, joka perustuu empatian ja erilaisuuden ymmärtämiseen. Voisikin olla hyödyllistä jatkossa kehittää keinoja, jotka auttavat pitämään ihmiskäsityksen periaatteet vahvoina myös paineen alla. Tähän auttaa ainakin se, että pysähdyn kohtaamaan omat ajatukset ja tunteet sekä reflektoin omaa toimintaani, kirjoittamalla ja itseäni johtamalla, erityisesti tunteita johtamalla. Näistä haluan pitää kiinni jatkossakin toimimalla esimerkiksi seuraavasti: 

  • Pysähdyn ja uskallan kohdata omat ajatukseni ja tunteeni. Mietin, mitä tilanteessa oikein tapahtui, millaisia ajatuksia ja tunteita tilanteessa heräsi. Kirjoitan ajatukseni muistiin.
  • Olen rohkea ja otan asian puheeksi asianosaisten kanssa. Näissäkin tilanteissa on hyvä muistaa, mikä on keskustelun tavoite ja miten vaativissakin keskusteluissa voin rakentaa luottamusta. 
  • Reflektoin omaa toimintaani ja pyydän palautetta.
  • Esitän ideoita ja ratkaisuehdotuksia vastaaviin tilanteisiin. 
Huomaan myös toimineeni joidenkin ihmisten kanssa varovaisesti tai diplomaattisesti. Joissakin tilanteissa tämä voi olla hyödyllinen taito, mutta toisinaan se estää avoimen ja rehellisen dialogin syntymistä. Jatkossa pohdinkin, miten voisin olla  tilanteissa hieman suorempi ja avoimempi. 

Positiivinen johtaja etsii tukea ja etsii myös tietoa

Yksilöllinen reflektio toimii minulle hyvin, koska otan luontaisesti aikaa pohtia erilaisia asioita. Opintokokonaisuuden aikana kirjoittamani vuoropuhelut liittyen positiivisen johtamisen eri ulottuvuuksista ovat olleet eheyttäviä ja oivalluksia synnyttäviä kokemuksia. Kun olen jakanut kirjoituksiani myös Positiivisen johtamisen verkoston Facebook-ryhmässä ja muilla sosiaalisen median foorumeilla, olen saanut uusia näkökulmia sekä saanut kannustavaa ja hyvää palautetta. Hyvät keskustelut motivoivat ja innostavat jatkamaan omalla polulla eteenpäin. Suunnitelmani onkin jatkaa osallistumista Positiivisen johtamisen verkostossa, josta löydän myös ajankohtaista tietoa positiivisesta johtamisesta ja positiivisesta organisaatiotutkimuksesta. Luen myös aktiivisesti muuta aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Verkoston aamukahveille olen myös yrittänyt osallistua, mutta useimmiten aikatauluni on samaan aikaan sidottu opetustyöhön. Olen kuitenkin kalenteroinut aikaa tallenteiden katsomiseen mahdollisuuksien mukaan. 

Positiivinen johtaja toimii, kokeilee ja soveltaa oppimaansa rohkeasti 

Positiivisena johtajana kehittyminen on alkanut omasta itsestä ja jatkuu tästä eteenpäinkin. Työtehtäväni ja toimintaympäristöni mahdollistavat sen, että koen voivani olla minä ja toimia osittain omalla voimakehälläni. Askolan kunnanjohtaja kirjoitti joulutervehdyksessään kunnan henkilöstön olevan hyvin kehittämismyönteistä ja joustavaa. Hän totesi myös, että mitä pienempi kuntaorganisaatio on kyseessä sitä monipuolisempia tehtäviä yleensä on tarjolla. Kirjoituksen jälkeen jäin miettimään, mitä tämä mahtaa tarkoittaa henkilöstölle, jolla tavoitteet ovat johtamisessa ja esihenkilötyössä. Miten työnantaja tukee henkilöstöä johtamisen kehittymispolulla?

Vahvuudet on otettu huomioon toimintaympäristöni hyvinvointisuunnitelman tavoitteissa, pedagogisen kehittämisen tavoitteissa ja mm. koulun arvoissa. Keväällä 2021 valitsimme luonteenvahvuuksista neljä yhteistä vahvuutta itsesäätely, rehellisyys ja reiluus sekä ryhmätyötaidot, joita on tavoitteena huomioida kaikessa koulun toiminnassa. Nämä vahvuudet täydentävät koulun opetussuunnitelmatyössä valittuja koulukohtaisia arvoja. Kun laadimme koululle hyvinvointiopetussuunnitelmaa, henkilöstön työn arvoiksi valittiin vastuullisuus, yhdenvertaisuus, turvallisuus, merkityksellisyys ja yhteisöllisyys. Lukuvuoden teemaa, siihen liittyviä asiakirjoja, toimintamalleja ja toimintaa tarkastellaan arvojen kautta. Arvot toteutuvat myös kohtaamisissa siten, että niissä kiinnitetään huomiota vahvuuksiin, nostetaan esille asioita Huomaa hyvä-periaatteella ja toimitaan ratkaisukeskeisesti. Olen ollut mukana tässä kehittämistyössä suunnittelemassa, toteuttamassa ja arvioimassa työtä. 

Oman valvontaluokkani vahvuuspuu.
Puuhun olen kerännyt oppilaiden ystävällisyyden ja itsesäätelyn vahvuuksia syksyllä 2024.

Johtamiseni luokkahuoneessa toteuttaa hyvin positiivisen organisaation PRIDE-teorian periaatteita. Toiminnassani näkyy positiivisten käytänteiden, vahvuuksien tunnistaminen ja tunteiden huomioiminen. Kehityskohteina voisin entisestään lisätä oppilaiden osallistumista ja jakaa PRIDE-teorian periaatteita koko kouluyhteisön kanssa. Suunnitelma voisi olla esimerkiksi huomioida PRIDE-teorian osa-alueita kodin ja koulun välisen yhteistyön kehittämisessä. Tämä työ vaatii rinnalle sinnikkyyttä ja oppimisen iloa. Johtajana se tarkoittaa tiedon jakamista työyhteisössä ja rohkaisemalla muita oppimaan, myös rohkeutta kohdata haasteita ja viestiä teorian periaatteista ja hyödystä selkeästi. Tässä työssä pohtisin myös, miten oppilaiden ja huoltajien osallisuus integroidaan systemaattisemmin koulun toiminnan kehittämiseen. 

Tähän kirjoitukseen tein valtavasti karsintaa, koska kirjoitettua tekstiä ja oman johtajuuden reflektointia on reilun vuoden aikana kertynyt paljon. On tärkeä pysähtyä vahvuuksien äärelle ja valita muutamia kehittymisen kohteita. Kehittymisen kohteita löytyy aina, mutta tähän valitsin sellaisia, jotka koin tärkeiksi nykyisessä tehtävässä. Opintokokonaisuuteen liittyvä vuoropuhelu päättyy tähän mutta reflektoida aion jatkossakin, ja kirjoittaa johtamisesta.