Euroopan kielten päivä

Euroopan kielten päivää ja monikielistä kieliviikkoa on vietetty Askolan koulussa jo useampana lukuvuonna. Alkuun kielimaistajaisia tarjoiltiin pienimuotoisesti kielten tunneilla mutta nyttemmin päivä on laajentunut koko viikkoa ja kouluyhteisöä koskevaksi tapahtumaksi. Päivä kuuluu ja näkyy viikon aikana päivänavauksissa, oppitunneilla ja välituntitoiminnassa. Oppilaan pääsevät tutustumaan eri kieliin, pelaamaan kielipelejä ja käyttämään eri kieliä. Oppilaita aktivoidaan myös pohtimaan, miksi kieliä kannattaa opiskella. Euroopan kielten päivä ja kieliviikko on otettu koulussamme osaksi isompaa tavoitetta, joka on kielten profiilin nostaminen koulussa ja koko kunnassa yhteistyössä Askolan lukion kanssa. 

Euroopan kielten päivästä ja kieliviikosta lähetetään tiedote Wilmassa oppilaille, huoltajille ja henkilökunnalle. Euroopassa puhutaan yli 200 kieltä ja jokainen niistä on arvokas.  Askolan koulussa puhuttiin lukuvuonna 2021-2022 16 eri kieltä: suomi, ruotsi, englanti, ranska, saksa, viro, venäjä, italia, espanja, liettua, japani, kiina, vietnam, albania, kurdi ja thai.

Euroopan kielten päivään voi osallistua Askolan koulussa ja vapaa-ajalla seuraavasti:

  • Tee Kielibingo - Kielibingo haastaa henkilön kielitaidon käyttöön erilaisissa tilanteissa koulupäivien aikana.



  • Suorita kielidiplomi - Kielidiplomi myönnetään oppilaalle, joka on osoittanut kiinnostuneisuutta eri kieliä kohtaan, ja pyrkii toimimaan rohkeasti erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Kielidiplomin saadakseen täytyy suorittaa lukuvuonna 40 kielihaastetta. Tarkemmat ohjeistukset kielidiplomista on julkaistu koulun Pedanet-sivulla: Askolan yläkoulun kielidiplomi

  • Osallistu Kieli -Kuplis -kisaan - Kirjoita kuplaan ajatuksesi siitä, miksi kannattaa opiskella vieraita kieliä. Muoto on vapaa: runo, nimi, lausahdus... 

Kielihaasteeseen kannustetaan myös tervehtimällä koulun aikuista tai luokkakaveria eri maiden tervehdyksillä, kiitossanoilla ja hyvästelyillä.

Kirjoituksen lopussa on kuva 7.-luokkalaisten tehtävästä Euroopan kielten päivänä vuonna 2020. Tehtävässä korostuivat yhdessä tekeminen, tvt-taidot ja liikkuva elämäntapa oppimisessa. Tavoitteena oli ohjata oppilaita arvostamaan eri kieliä ja kulttuureja sekä edistää monikielisyyttä ja kielitietoisuuden kehittymistä.

Kuva: Sanna Wedman
syyskuu 2020
7.-luokkalaisten qr-koodirata


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti