Merkityksellisyys
Lucian päivän 13.12. vietto on monelle rakas ja tärkeä perinne. Ruotsin kielen opettajalle päivän vietto merkitsee myös positiivisen mielikuvan edistämistä ruotsin kielestä ja kulttuurista omassa yhteisössä. Osa kouluista on kuitenkin syystä ja toisesta luopunut Lucian päivän perinteestä: Koulussa voi olla samassa kuussa paljon muita tapahtumia, resurssit eivät riitä järjestämään tapahtumaa tai perinteestä on päätetty luopua kristillisen sisällön vuoksi. Minulle Lucian päivän vietto liittyy kiinteästi Askolan kouluun. Musiikin opettajan johdolla koko koulu hiljentyy kynttilän äärelle kuulemaan Lucian legendaa, laulua ja päivän sanomaa.
Yhteisöllisyys
Lucian päivän perinteet vaihtelevat eri kouluissa ja alueilla, ja niitä on voitu muuttaa ajan myötä. Askolan koulussa Lucian päivän vietto ylettyy kalenterimerkintöjen mukaan ainakin vuoteen 1998. Perinteenä on ollut, että Lucioina toimivat 9. luokan tytöt. He pukeutuvat valkoisiin kaapuihin, käyttävät kruunuja ja kantavat kynttilöitä kädessään Lucia-kulkueessa. Kulkue saapuu lopulta koko koululle suunnattuun salitilaisuuteen ja yhteisölliseen päivänavaukseen. Päivänavauksen jälkeen Lucia-kulkue on jatkanut matkaansa koulun lähellä sijaitsevaan palvelukeskukseen. Vierailun palvelukeskuksessa on tosin nyttemmin korona lopettanut.
Kuva: www.pixabay.com |
Lucioina nähdään myös alakoulun oppilaita. Koko koululle suunnatuissa salitilaisuuksissa voidaan kuulla rehtorin ja oppilaiden puheita ja eri versioita Lucian tarinasta. Koulun ruokalassa tarjoillaan pipareita ja oppilaat leipovat Lucian päivän pullia lussekatter. Paikallisena perinteenä lauletaan myös Tre pepparkaksgubbar-laulua, ja laulun aikana heilutellaan pahvisia piparkakku-ukkoja. Tre pepparkaksgubbar-laulu on perinne erityisesti Ruotsissa, jossa laulua lauletaan usein Lucian päivän ja joulun välillä. Laulun sanat vaihtelevat hieman versiosta toiseen, mutta yleensä se kuvaa kolmea piparkakku-ukkoa, jotka syntyvät uunista ja sitten syödään. Laulussa on iloista tunnelmaa, kts. Tre pepparkaksgubbar.
Kulttuurinen moninaisuus rikkautena
Lucian päivän vietto edistää opetussuunnitelman mukaista kulttuurista osaamista ja kulttuuriperinnön arvostamista. Kulttuurinen osaaminen näkyy koulussamme mm. Lucian päivän juhlaperinteen tuntemisena, sen ymmärtämisenä ja siihen osallistumisensa. Lucian päivän vietto on vuodenkiertoon liittyvä perinteikäs juhla, joka yhdistää koulun jäseniä ja vahvistaa kouluyhteisön sidoksia. Lucian päivän juhlaan ja salitilaisuuteen liittyvä tapakulttuuri, perinteet ja toimintatavat ovat keskeisesti osa kansallista sivistystämme.
Minulle Lucian päivän vietto merkitsee yhteisöllistä valon juhlaa keskellä talven pimeyttä ja yhteistä pohjoismaista kulttuuriperinnön ylläpitoa. Päivän vietto on monelle varsin odotettu tapahtuma. Se herättää lämpimän tunteen yhteydestä menneisyyteen ja perinteisiin, kun voi mielessään palata hyvään hetkeen ja tunnelmaan. Päivän vietto kuuluu olennaisena osana ruotsin opiskeluun.
Turvallisuus ja vastuullisuus
Opetussuunnitelman ohjaamana ja osana koulun hyvinvointityötä korostamme koulussa ja Lucian päivän juhlassa hyvien tapojen ja tilaisuuden luonteen mukaista käyttäytymistä ja toimintaa, tilaisuudessa ja siinä esiintyvien henkilöiden kunnioittamista ja toisten huomioon ottamista. Ennen tilaisuutta oppilaiden kanssa käsitellään huolellisesti, miten tilaisuudessa käyttäydytään ja toimitaan.
Yhdenvertaisuus
Edelleen Opetushallituksen ja säädösten ohjaamina koulussamme järjestetään vaihtoehtoinen päivänavaus oppilaille, jotka eivät esimerkiksi vakaumuksensa vuoksi osallistu koko koululle suunnattuun salitilaisuuteen. Vaihtoehtoisessa päivänavauksessa käsitellään valoa ja sen merkitystä eri kulttuureissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti