maanantai 1. huhtikuuta 2024

La bella figura yksilöllisen ja yhteisöllisen kasvun tukena

Istun kiireettömänä italialaisessa kahvilassa. Seuraan ohikulkevia ihmisiä ja heidän tyylikkäitä asuvalintoja, huoliteltuja hiuksia, itsevarmaa kulkua ja rikasta elekieltä. -"Italialainen osaa näyttää kauniilta ja tyylikkäältä.", huomaan ajattelevani. Olen kuullut puhuttavan la bella figurasta ja nyt tässä istuessani huomaan janoavani parempaa ymmärrystä siihen, mistä kaikesta tässä silmiin avautuvassa kauneudessa ja tyylikkyydessä on kyse. 

Mitä la bella figura tarkoittaa?

Saan selville, että ilmaus la bella figura tarkoittaa kaunista kuvaa tai kaunista hahmoa. Ilmaisulla viitataan myös taidokkaaseen ja tyylikkääseen esiintymiseen; miten yksilö esittää itsensä ja miten hän vaikuttaa muihin antaen itsestään positiivisen ja viehättävän vaikutelman. La bella figuran sanotaan olevan tärkeä osa italialaista kulttuuria ja sosiaalista kanssakäymistä. Sen vastakohta on la brutta figura, jolla viitataan henkilöön, joka tuo itsestä esille huonoimman puolen tai toimii hyvien käytöstapojen vastaisesti, esimerkiksi sanomalla toiselle jotain ilkeää. 

Miksi la bella figura on tärkeä osa italialaista kulttuuria? 

Täytyy olla olemassa jokin selitys sille, miksi italialaisessa yhteiskunnassa ulkonäön ja tyylin merkitys korostuvat. Englannin ja italian kielen lähteistä luen, että hyvä esiintyminen ja viehättävä ulkonäkö lisäävät sosiaalista arvostusta ja nähdään merkkinä hyvästä kasvatuksesta, kunnioituksesta muita kohtaan ja itsetunnosta. Hyvä ensivaikutelma voi helpottaa sosiaalista kanssakäymistä ja luoda positiivisia suhteita. La bella figura antaa ihmisille mahdollisuuden ilmaista omaa persoonallisuuttaan ja tyyliään. Kahvilassa istuessani huomaan, että tyylikäs pukeutuminen näyttää siirtyvän sukupolvelta toiselle. Kyse on varmasti myös kulttuurisesta perinnöstä, koska italialainen näyttää tyylikkäältä vauvasta vaariin. 

Tilanne, jossa la bella figura on tärkeä

Mieleeni palautuu tilanne, jossa osallistuin italialaisen perheen järjestämälle illalliselle. Mukana illallisella oli perheenjäseniä ja ystäviä. Illallisesta jäi hyvä vaikutelma. Perhe halusi varmastikin varmistaa, että koti on siisti ja tyylikkäästi sisustettu. Tilanteessa kiinnitettiin huomiota miellyttävään ja hienostuneeseen tunnelmaan, esimerkiksi huolellisella pöytäasettelulla, astioilla ja kukilla. 

Ruokatarjoilukin vaikutti huolellisesti suunnitellulta. Ateria ja tarjottava ruoka oli maukas ja esittävä. Sain kuulla, että perheen äiti oli valmistanut ruoan ja tarjolla oli alueelle perinteisiä italialaisia ruokia, jotka edustivat perheen ruoanlaittotaitoja ja perinteitä. Näytti myös siltä, että isäntäperhe kiinnitti huomiota omaan ulkonäköönsä ja käyttäytymiseensä. Tyylikäs pukeutuminen, kohtelias käytös, huomaavaisuus vieraita kohtaan osoitti arvostusta ja kunnioitusta vieraita kohtaan. 

Kuva: pixabay.com

Miten la bella figura eroaa suomalaisista käyttäytymisnormeista?

Tuossa edellisessä tilanteessa on mielestäni samaistumispintaa myös suomalaisiin tapoihin ja käyttäytymiseen; halutaan, että koti on siisti, mietitään tarjottavia ruokia ja huomioidaan vieraat omalla käyttäytymisellä. Italialaisessa kulttuurissa ulkonäkö ja tyyli saavat kokemukseni mukaan kuitenkin suuremman huomion. Italialaiset voivat panostaa paljon aikaa ja vaivaa vaatteisiin, hiuksiin ja ulkonäköön, kun taas Suomessa vaatetus saattaa olla enemmän käytännöllinen tai persoonaton. Monet suomalaiset käyttävät vaatteensa myös ns. loppuun. 

Kommunikointi on tärkeää italialaisessa kulttuurissa. Illallisella perheen nonna (isoäiti) ihmetteli ääneen suomalaisen hiljaisuutta (tähän vaikutti myös kielitaito). Suomalaisen näkökulmasta italialaiset kommunikoivat paljon ja käyttävät vilkasta elekieltä. Suomessa saa olla hyväksytysti välillä hiljaakin ja elekieli on vähäisempää tai hillitympää. 

Italialaisessa kulttuurissa korostetaan sosiaalista kanssakäymistä ja vieraanvaraisuutta. Italialainen tuntee hyvin naapurinsa, kun taas suomalainen arvostaa omaa ja toisen rauhaa antamalla tilaa ja kunnioittamalla naapurin yksityisyyttä. Naapureita ei Suomessa edes välttämättä tunneta. Italiassa naapurit voivat tietää toistensa asioista hyvinkin paljon. 

Perhe on keskeinen instituutio italialaisessa kulttuurissa. La bella figura voi liittyä myös perheen maineen ylläpitämiseen ja kunnioittamiseen yhteisössä. Perheenjäsenten odotetaan usein heijastavan positiivista kuvaa perheestään ja huolehtivan siitä, että heidän käyttäytymisensä ja ulkonäkönsä edistävät perheen hyvää mainetta. 

La bella figuran tärkeys 

La bella figura katsotaan tärkeäksi sosiaalisten suhteiden rakentamisessa ja silloin tavoitteena on antaa itsestä hyvä ensivaikutelma ja esiintyä tyylikkäästi. Se voi olla tärkeä myös ammatillisen menestymisen kannalta ja vaikuttaa siihen, miten henkilöä arvioidaan ja millaisia mahdollisuuksia hänelle avautuu urallaan. La bella figura merkitsee joillekin ihmisille tapaa ilmaista persoonallisuuttaan tai tyyliään. 

Toisaalta la bella figura ei ole välttämättä ensisijainen arvo ja prioriteetti kaikille, ja ihmiset saattavat arvostaa enemmän sisäistä kauneutta, henkilökohtaista kasvua tai muita elämänalueita. 

Mitä voimme oppia la bella figurasta? 

Nyt kun tiedämme melko monta asiaa la bella figurasta, voimme kysyä, mitä tästä kaikesta voi oppia. Kuvitteellisessa tarinassa oppilas toimii koulun sääntöjen vastaisesti ja koulun aikuinen tähän puuttuu. Miten ratkaiset tilanteen säilyttäen samalla la bella figuran? Ehkäpä huomaat, että toimintasi tilanteessa ei ollut sopivaa. Pysähdyt ja jäät selvittämään tilannetta koulun aikuisen kanssa ja muiden kanssa, jotka osallistuivat tilanteeseen. Ymmärrät, mikä vaikutus omalla käyttäytymisellä ja toiminnalla on muihin ja kouluyhteisöön. Pyrit selvittämään tilanteen keskustelemalla asiallisesti ja toimimalla jatkossa toisin. Samalla harjoittelet itsesi ilmaisua, ehkäpä tunnistat omia tarpeita ja miltä itsestä ja toisesta tilanteessa tuntuu. Annat tilanteessa itsestäsi hyvän kuvan huolimatta siitä, että aikaisempi toiminta jätti parantamisen varaa. Toimimalla empaattisesti, kohteliaasti ja ottaen toiset huomioon rakennat omalta osaltasi hyvää ilmapiiriä ja suhteita muihin ihmisiin. Vaikka la bella figura tässä tilanteessa on henkilökohtainen ominaisuus, se voi myös edistää yhteisöllisyyttä, yhteistyötä ja toistemme menestystä. Näin koko kouluyhteisö voi paremmin ja luo myönteisemmän vaikutelman ulospäin. 

Lopuksi on todettava vielä, että erilaisten kulttuurien kohtaaminen arjessa kannattaa, koska ne tarjoavat mahdollisuuden oppia toinen toisiltamme. Joskus on tärkeä pysähtyä kuuntelemaan ja kohtaamaan ymmärtääksemme erilaista ajattelua sen sijaan, että näemme pelkkää toimintaa tai tekoja. Kulttuurinen osaaminen auttaa oppimaan paljon myös itsestämme ja omasta kulttuurista. Kulttuurinen ymmärrys helpottaa omaa olemista ja lisää empatiaa yhteiskunnassa. Vastakkaisten mielipiteiden kuuleminen voi auttaa meitä kehittämään omaa ajatteluamme ja löytämään itselle keskeisiä arvoja. Itse arvostan ihmisen sisäistä kauneutta; miten yksilö ajattelee itsestä ja muista tai miten kohtelee itseänsä ja muita. Huoliteltu tyylikäs ulkonäkö on silmänruokaa tai kuten Italialainen sanoisi Anche l'occhio vuole la sua parte. Suomeksi tämä tarkoittaa tyytyväistä silmää.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti